توانایی استفاده  از روش های تفکر صحیح مهارتی است که امروزه هر کسی باید بداند. با استفاده از روش های تفکرصحیح ، مناسب ترین و اجرایی ترین راهکارها در میان انبوه مسائلی که در رابطه با یک موضوع وجود دارد نشان داده می شود.

آیا فکر کردن یک مهارت است که برای آن باید آموزش دید؟ آیا برای فکر کردن هم می توان یک چارت و چیدمان خاص در نظر گرفت. آیا می توان یک الگوی فکری تعریف کرد که همگان بر اساس آن تفکر نمایند؟؟

شش کلاه تفکر

آقای دکتر ادوارد دبونو به عنوان یکی از پیشگامان تفکر خلاق در جهان و از برجسته ترین مربیان آموزش «تفکر به عنوان یک مهارت» در کتاب ارزشمند « شش کلاه تفکر»، به زبانی بسیار ساده به آموزش شیوه صحیح تفکر پرداخته است. در این کتاب از شش کلاه به رنگ های مختلف، به عنوان نمادی برای معرفی و توضیح سبک های شش گانه تفکر استفاده شده  است.

  • تفکر با کلاه سفید: تفکر بی طرفانه با در نظر گرفتن آمار و ارقام موجود

  • تفکر با کلاه قرمز: بیان احساسات بدون در نظر گرفتن استدلال.

  • تفکر با کلاه سیاه: تفکر انتقادی و البته بدون غرض، صرفا برای نشان دادن نقاط منفی و نقاط ضعف یک ایده

  • تفکر با کلاه زرد: تفکر خوشبینانه به منظور پیدا کردن نقاط قوت یک طرح یا ارایه یک طرح خام اولیه. زرد نماد آفتاب و خوش بینی است.

  • تفکر با کلاه سبز: تفکر خلاقانه با هدف پیدا کردن راهکارهای جدید برای یک مساله. سبز نماد رویش و تازگی است.

  • تفکر با کلاه آبی: تفکر درباره شیوه تفکر. مدیریت و اولویت بندی استفاده از سایر کلاه های تفکر و نظارت بر روند تفکر به منظور هدایت و جلوگیری از به حاشیه کشیده شدن بحث. آبی نماد پوشش و سیطره بر کل است. مثل آسمان که همه جای فضا را پوشانده است.

مهارت و روش های تفکر صحیح نیز مانند هر مهارت  دیگری، نیاز به تمرین کردن دارد. مهم نیست که در ابتدای کار کمی سخت باشد. مطمئناً پس از کمی تمرین، این شیوه تفکر نه تنها بسیار راهگشا است بلکه یک سرگرمی مفرح نیز برای کسانی که از آن استفاده کنند به شمار می آید. نویسنده این کتاب با ارائه مثال های بسیار زیاد به صورت بسیار کاربردی ایده استفاده از کلاه های تفکر را آموزش داده است.

یک نظر برای «آیا تفکر آموختنی است؟»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *